Wat is de geschiedenis van vitamine pillen?

Home / Wat is de geschiedenis van vitamine pillen?

De geschiedenis van vitamine pillen begon al meer dan 100 jaar geleden: in de jaren 1910, toen de wetenschappelijke ontdekking van vitamines een belangrijke mijlpaal vormde voor de voedingswetenschap en de volksgezondheid. Vitamines zijn organische stoffen die essentieel zijn voor het lichaam en worden gevonden in kleine hoeveelheden in voedsel. Al jarenlang zijn vitamine tabletten als voedingssupplement verkrijgbaar, maar in deze blog vertellen we meer over deze interessante geschiedenis.

Poolse wetenschapper ontdekt vitamines

In 1912 ontdekte de Poolse wetenschapper met de naam Casimir Funk een stof die hij “vitamine” noemde, wat een samentrekking was van “vita” (levenskracht) en “amine” (chemische verbinding). De heer Funk ontdekte deze stof in rijstvliesjes en was de eerste die het verband legde tussen voeding en ziekte. Hij geloofde dat de vitamine-deficiëntieziekte beriberi kon worden genezen door het eten van een specifiek bestanddeel van rijstvliesjes en de rest wat betreft vitamines en mineralen is geschiedenis.

In de jaren 1920 en 1930 begon de vroege massaproductie van vitamine pillen. In 1928 isoleerde namelijk de Hongaars-Amerikaanse biochemicus Albert Szent-Györgyi vitamine C uit paprika’s en citrusvruchten. In 1933 ontdekte de Amerikaanse biochemicus Elmer McCollum vitamine A, een essentiële vitamine voor de gezondheid van de ogen. Dit leidde tot de ontwikkeling van vitamine A-supplementen voor de preventie van nachtblindheid.

Vitamine pillen in de jaren ’40

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vitaminen gebruikt om de voeding van militairen en burgers te verbeteren. De Amerikaanse overheid ontwikkelde het “National Nutrition Program”, dat gericht was op het verbeteren van de voeding van het Amerikaanse leger en de burgers. Vitamine pillen werden in grote hoeveelheden geproduceerd en verspreid om tekorten aan essentiële voedingsstoffen te voorkomen.

Na de oorlog nam de populariteit van vitaminepillen verder toe, aangezien mensen zich meer bewust werden van het belang van een gezonde voeding en de rol van voedingssupplementen in het voorkomen van ziektes. Vitaminepillen werden op grote schaal verkrijgbaar in apotheken en gezondheidswinkels.

Vitaminen in de jaren ’60 en ’70

In de jaren 1960 en 1970 kregen vitamine pillen echter weer een slechte reputatie vanwege claims dat ze mogelijk schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Sommige studies wezen op een verhoogd risico op ziektes bij hoge doses van bepaalde vitamines. Dit leidde tot strengere regelgeving en controles op de productie en verkoop van voedingssupplementen.

Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van vitaminepillen op de gezondheid. Sommige studies hebben aangetoond dat het gebruik van vitaminepillen kan helpen bij het voorkomen van ziektes en het verbeteren van de algehele gezondheid, terwijl andere studies hebben gewezen op mogelijke risico’s bij hoge doses van bepaalde vitamines.

Wat doen vitamine pillen voor je gezondheid?

Vitamine pillen zijn voedingssupplementen die gebruikt worden om vitaminetekorten in de voeding aan te vullen. Ze kunnen gebruikt worden als aanvulling op een gezonde voeding en een actieve levensstijl. Vitaminetabletten kunnen gebruikt worden om tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Veel mensen halen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen uit hun voeding, waardoor ze een groter risico lopen op ziekten en aandoeningen. Vitaminetabletten kunnen een handige manier zijn om tekorten aan te vullen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Immuunsysteem

Vitaminepillen kunnen ook het immuunsysteem versterken en ziekten en aandoeningen helpen voorkomen. Bijvoorbeeld, vitamine C en vitamine D zijn essentiële vitamines die het immuunsysteem ondersteunen en de algehele gezondheid ondersteunen. Daarnaast kunnen vitamine tabletten de gezondheid van de botten en het gebit verbeteren door de niveaus van calcium, magnesium en vitamine D te verhogen. Calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen voor de ontwikkeling en het onderhoud van gezonde botten en tanden, terwijl vitamine D essentieel is voor de opname van calcium en het voorkomen van osteoporose.

Vitamines voor een goede stemming

Tevens kunnen vitamines tevens de stemming verbeteren en depressies helpen voorkomen. Zo zijn vitamine B6 en B12 belangrijke vitamines voor de aanmaak van serotonine en dopamine, neurotransmitters die betrokken zijn bij stemming en welzijn. Ook vermindert het risico op chronische ziekten dankzij vitamine pillen zoals hartziekten, kanker en diabetes verminderen. Antioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine C en E, kunnen oxidatieve stress verminderen, die betrokken is bij het ontstaan van deze ziekten.

Vitaminen vs. stofwisseling

Ook interessant: Vitamine pillen kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en een gezonde stofwisseling. Zo zijn vitamine B-complex en vitamine D essentiële vitamines voor het reguleren van de stofwisseling en het helpen bij gewichtsverlies. Ze kunnen tevens de algehele gezondheid verbeteren door het lichaam te voorzien van de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Ze kunnen ook helpen de huid, het haar en de nagels te verbeteren.

Vitamines bestellen of niet?

Ga jij ook vitamine pillen bestellen? Houd er dan wel rekening mee dat het innemen van vitamine tabletten niet in de plaats mag komen van een gezonde voeding en een actieve levensstijl.